I projektet Fortidens frø – Fremtidens mad har Aarstiderne dyrket 5 gamle sorter af porre - ‘Københavns Torve Imperial’, ‘Siegfried Frost’, ‘Elefant Elisa’, ‘Bulgarsk Kæmpe’, ‘Sct. Jørgen’ og ‘Guardian’ - Nu smager vi på dem!
På Aarstidernes to gårde
dyrker vi de gamle sorter i samarbejde med forskere og museer for at bevare og
afprøve deres dyrkningsevne og madkvaliteter, med særligt blik for de
økologiske vilkår. Fælles for de sorter vi forsøger at dyrke er at de tidligere
er blevet dyrket forskellige steder i Danmark fra 1940´erne og fremefter.
Derved forsøger vi gennem projektet at bevare vores genetiske arvemasse og få
øje på grøntsagernes forfædre - vi søger fortidens frø for at få øje på
fremtidens mad.
Cultivaren 'Københavns Torve Imperial' som den står på marken på Krogerup Avlsgård. Denne cultivar var klart kokkenes favorit ved smagningen. |
Sorten ’Københavns Torve Imperial’ var en klar favorit hos kokkene der taler om en
særlig sødme i den rå smagning. De nævner noter som blomster og honning som
leder dem på tanker af asiatiske salater. Blancheret klarer sorten sig også
godt men det er kokkenes klare anbefaling at spise denne porre rå!
En anden
favorit er sorten ’Elefant Elisa’. I den rå smagning opleves den ikke som at
have særligt meget smag/sødme. De taler om aromaer af ærter og forårsgræs. Efter
blanchering oplever kokkene en markant ændring og beskriver det som en ”elegant
sødme”. Særligt balancen imellem smag/sødme og styrken denne cultivar god. Der beskrives
levende hvordan denne porre ville egne sig godt til en klar suppe med hønsekød
hvor perler af fedt flyder på toppen og hvor smagen af denne porre ville
tilbringe en smag og sødme som udvikler sig i munden.
Sorten ’Guardian’ blev også scoret højt. I den rå smagning beskriver de sødmen som ”en
flot sødme” og da den blancheres oplever de den som sødere. De beskriver
styrken som værende mild som rødløg. Her foretrak de igen den så med tanker på
salater – særligt tomatsalat.
De andre sorter blev ikke bedømt særligt højt. Enten fordi smag/sødme var for svag eller at
styrken af løg trådte for skarpt igennem. Der skal dog her tages forbehold for
at disse sorter muligvis smager godt på en anden årstid.
Smagene kvantificeres på en skala fra 1-5:
At passe på resourcerne giver om muligt endnu mere mening når man genfinder gamle sorter som er spændende for kokkene at få ind i køkkenerne!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar