På Aarstidernes to gårde dyrker vi de gamle sorter i samarbejde med forskere og museer for at bevare og afprøve deres dyrkningsevne og madkvaliteter, med særligt blik for de økologiske vilkår. Fælles for de sorter, vi forsøger at dyrke er, at de tidligere er blevet dyrket forskellige steder i Danmark fra 1940´erne og fremefter. Derved forsøger vi gennem projektet at bevare vores genetiske arvemasse og få øje på grøntsagernes forfædre - vi søger fortidens frø for at få øje på fremtidens mad.
- Rema, Reka, Refla, K24, og Flam er alle meget glatte i overfladen - næsten som en kartoffel. Urodny er meget(!) knoldet.
- Rema, Reka, Refla, K24, og Flam er grundet deres glatte overflade også meget lette at skrælde.
- Den bedste smag blev fundet i Krogerup. Derefter Refla, Flam, Maria, Bianca og E.C. Søn.
- Nytten af knoldene skal dog vurderes i forhold til skrældevenlighed afhængigt af modtageren.
- Alle cultivarer har en god konsistens som har scoret over middel. Kun Reka og E.C. Søn har konsistenser scoret ved middel. Ingen cultivarer scorede under middel.
- Alle vinter cultivarene har stadig grønt løv d. 28 oktober.
- Der blev observeret 20% Knoldbægersvamp på K24, Karina, Bianca og Draga.
- Der blev observeret 15% Knoldbægersvamp på D19
- Der blev observeret 10% Knoldbægersvamp på Nora
- Der blev observeret 5% Knoldbægersvamp på Vanlig, Bistro, Colombia, Urodny og Krogerup
- Der blev ikke observeret Knoldbæresvamp i de resterende sorter/kloner
Billedet er lidt "mudret" så tidligt på sæsonen. Jordskokker er jo en vinter spise og mange af cultivarene/klonerne er ikke modne endnu. Knoldene vil udvikle smag, når der kommer frost og al næringen fra de grønne blade og stængler bliver indlejret i knoldene. Vi laver yderligere en smagning når jordskokkernes top er visnet ned.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar