I projektet Fortidens frø – Fremtidens mad har Aarstiderne dyrket 8 gamle sorter af Persille - ‘Bravour’, ‘Crupa’, ‘Curlina’, ‘Darki’, ‘Delikati’, ‘Ekstra Moskruset Senator’, ‘Optima’ og ‘Parus’. Fredag d. 8. november stod Hortonom Line Jensen klar ved Gårdbutikken og inviterede kunder til at smage de forskellige sorter af persille og lade sig overraske over at persille ikke bare er persille.
På Aarstidernes to gårde
dyrker vi de gamle sorter i samarbejde med forskere og museer for at bevare og
afprøve deres dyrkningsevne og mad kvaliteter, med særligt blik for de
økologiske vilkår. Fælles for de sorter vi forsøger at dyrke er at de tidligere
er blevet dyrket forskellige steder i Danmark fra 1940´erne og fremefter.
Derved forsøger vi gennem projektet at bevare vores genetiske arvemasse og få
øje på grøntsagernes forfædre - vi søger fortidens frø for at få øje på
fremtidens mad.
Når først de
forskellige persille sorter bliver vist frem var spørgsmålet ofte ”Kan de
virkelig smage så forskelligt?” hvortil det måtte svares ”Prøv, du vil blive
overrasket”. Der blev smagt igennem og i ansigtet kom der overraskede
ansigtsudtryk og udsagn som ”Det havde jeg alligevel ikke regnet med.” De
beskrev deres overraskelse i at nogen kunne være klart sødere end andre og
nogle var mere parfumeret. Den almindelige persille som bliver dyrket på
Krogerup Avlsgård – sorten ‘Mooskrause 2’, var taget med for at kunderne
kunne få en fornemmelse for hvor anderledes de gamle sorter egentlig er.
Kunderne er
generelt meget glade for ‘Curlina’ og spørger til hvordan de kan komme til at
købe den. “Det kan I desværre ikke endnu, men måske kan fortidens persille
snart blive noget af det vi tager med os I fremtidens mad” må svaret være.
Kunderne beskriver smagen af ‘Curlina’ som selleri, estragon, oregano og endda
nødde- og flødeagtig.
Nogle kunder
hældte mere til ’Parus’. De kunne godt lide den kraftige smag. Andre synes at
den lidt kørvel-agtige smag i ’Crupa’ var rigtig god. ’Bravour’ blev beskrevet
som krydret og med smag af anis. Nogen kaldte den krads eller spids. ’Darki’
blev af nogen beskrevet som løgagtig og ikke så bitter.
De fleste
var enige om at ’Ekstra Moskruset Senator’ var kedelig.
Til
smagningen skal det dog siges at der skal tages højde for sæsonen. Nogle
varianter kan være bedre om sommeren og andre om vinteren. I en ”korrekt” smagning ville man for at
vurdere forskellige sorter smage flere gange over sæsonen for at få belyst
om der er tider på året hvor de er mere optimale.
Generelt var
kunderne meget interesseret i projektet og synes det er spændende at se så
mange varianter af noget de ikke i deres dagligdag tænker på kan smage
anderledes.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar