Vi har valgt 6 af de 19 sorter ud til smagning i gårdbutikken. De udvalgte sorter hedder 'Krogerup', 'Rema', 'E. C. Søndersø', 'Maria' 'Dwarf' og 'K24'. De blev gravet op dagen før og der blev smagt og fortalt af stifter Søren Ejlersen og driftsleder Henrik Helweg-Larsen.
På
Aarstidernes to gårde dyrker vi i samarbejde med forskere og museer et udvalg
af gamle sorter for at bevare og afprøve deres dyrkningsevne og
madkvaliteter, med særligt blik for de økologiske vilkår. Fælles for de sorter, vi dyrker er, at de tidligere er blevet dyrket i
Danmark fra 1940´erne og fremefter. Derved forsøger vi gennem projektet at
bevare vores genetiske arvemasse og få øje på grøntsagernes forfædre - vi søger
fortidens frø for at få øje på fremtidens mad.
Kunderne
fik mulighed for at smage de 6 udvalgte sorter og der blev sammen med Hortonom
Line Jensen, talt om forskelle i smag og udbytte og om sundhedsmæssige
forhold. Bla. om hvordan sukker bliver lagret i jordskokkerne som stoffet inulin fremfor stivelse
(som i f.eks. kartofler). Inulin nedbrydes ikke af
den menneskelige organismes fordøjelsesenzymer, men kan nedbrydes af den
mikrobiologiske flora i colon. Derfor betegnes inulin som et præbiotisk stof og
anses for at være sundhedsfremmende komponenter i kosten. Desuden betyder det, at det er et ideelt sødestof til folk med f.eks. diabetes. Ydermere, har
jordskokker et højt indhold af C- og K-vitamin.
6 ud af de i alt 19 sorter som har været dyrker på Krogerup Avlsgård i år. Variationen er stor i både udseende og smag. |
Diversiteten var
tydelig både i smag og udseende. Sorten 'Maria’ er mild og nøddeagtig og gør sig godt i en frisk salat, hvor sorter som ‘Dwarf’ gør sig godt bagt. Aarstiderne vil I fremtiden opformere 4 af de gamle sorter, nemlig ‘Krogerup’,
‘Maria’, ‘Rema’ og ‘E. C. Søndersø’.
Dagen før fremvisningen var Hortonom Line Jensen og Driftsleder Henrik Helweg-Larsen i marken for at grave de 6 udvalgte sorter op. Som det tydeligt ses på billedet neden for, er udbyttet til tider helt overvældende. Det er imponerende hvordan én enkelt jordskok kan give så meget tilbage. En rigtig klimaafgrøde. Så længe knoldende bliver i jorden, kan de sagtens overvintre. Frost er noget nær det eneste, der kan tage livet af en jordskokkeknold.
Udbyttet fra 'Rema' er imponerende. Én knold er blevet til så mange. |
Knoldene blev taget med ind og sammen med Søren Ejlersen fik vi en snak om de gode egenskaber ved jordskokker: http://www.madbio.com/19-sorter-jordskokker
Endnu engang bliver man imponeret over egenskaber og diversitet hos planter. Og for at citere Søren Ejlersen "Planter er magiske!"
Ingen kommentarer:
Send en kommentar