De 11 kloner af Peberrod har i år vokset rigtig godt. Det var med stor spænding at vi en dag i midten af oktober lavede første opgravning og prøvesmagte de stærke rødder.
På Aarstidernes to gårde dyrker vi de gamle sorter i samarbejde med forskere og museer for at bevare og afprøve deres dyrkningsevne og madkvaliteter, med særligt blik for de økologiske vilkår. Fælles for de sorter, vi dyrker, er, at de tidligere er blevet dyrket forskellige steder i Danmark fra 1940´erne og fremefter. Derved bevarer vi gennem projektet vores genetiske arvemasse og holder øje med grøntsagernes forfædre - vi søger fortidens frø for at få øje på fremtidens mad.
Wow en oplevelse. Vilde smage, stjerne stærk, mildt, rullen ind over tungen. Nogle med en svag smag til at starte med, og så skal jeg eller love for, at der sker noget. Man bliver blæst tilbage, sveden springer, det river i næsen og hviner langt op i panden, det prikker og bobler. Ja faktisk blev vi helt euforiske af hjertebanken og brølen. 11 gange gik vi dette vilde smags scenarie igennem og fandt vores favoritter.
Vask, skrælning, rivning, saftpresning og endelig smag bliver vurderet på samtlige 11 kloner.
- Alle sorter er generelt lette at rive. Kun Linalyst skiller sig ud.
- Sindal, sp25/70, sp 34/70, sp 55/70 og Borre Lyngvej scorer højest på rengøringsvenlighed
- Den bedste aroma blev fundet i sp34/70, og Borre Lyngvej, sammen med sp55/70
- Den stærkeste smag blev fundet i sp25/70 og Ørum Kærvej
- Gåbensvej udmærker sig ved at være den saftigste
- Det grønneste løv d. 28 oktober blev observeret hos Yogoslavien og sp34/70
Juicetest. Vi klemmer al saft ud af en skefuld revet peberrod. |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar