torsdag den 30. oktober 2014

Smagning på Barritskov.

Smagsdag på Barritskov

 Projektet med de gamle krydderurtesorter er vi nu nået til år 2, og det er blevet tid til at smage på sagerne. Svend, Chris, Franc, Mie, Lene og Anne (2 sidstnævnte fra AgroTech) samledes derfor i Aarstidernes køkken og smagte på 5 sorter af kommen, 3 sorter af oregano – tørret på forskellige måder og høstet på forskellige tidspunkter, 11 sorter af persille og 8 sorter af purløg. Pyha! Der skulle vand til.

Men hvordan ”gør” man så lige der her med at smage. Vi smager forskellige ting forskelligt. Det som en synes er bittert, synes en anden måske ikke smager af noget. Vi brugte derfor en sensorisk metode, hvor man intuitivt sætter en streg på en linje ud for en given parameter eksempelvis ”bitter”, ”parfumeret” eller ”duft”. Når man er 6 mennesker, der skal smage på i alt 33 prøver bliver der produceret en forfærdelig masse papir, som udmundede sig i nogle rigtig fine edderkoppespind og ”bi-plots”. Her er vist resultaterne fra oregano.

Nå, og hvad betyder det så? Ser man på edderkoppeplottet skal de læses således: de streger der er yderst i spindet er de prøver der scorede højst på den givne parameter, fx duft. Det vil sige, at det er den prøve, vi synes duftede mest. Det andet koordinatsystem (bi-plots) viser hvilke prøver (blå skrift), der har mest til fælles med en given parameter (rød skrift).


Eksempel: ”Brundby frisk” (sorten Brundby i frisk tilstand) ligger tæt på ”Duft”. Det vil sige, at den prøve er den, vi synes, duftede mest (havde den højeste score). Mens ”Bitter” er den parameter, der ligger længst væk fra ”Brundby frisk”. Det vil sige, at vi synes ”Brundby frisk” var den mindst bitre af de oreganosorter, vi smagte.



Ja, det kan man få meget sjov ud af. Opgaven er nu at udvælge de bedste sorter. Her skal vi både se på udbytte, om de forskellige sorter får sygdomme og smagen. Det kan jo godt være der er en sort der har et rigtigt højt udbytte, men ikke smager godt, er den ikke længere interessant for os.  

Vil du vide mere, så kontakt enten Gitte Kjeldsen Bjørn på gkb@agrotech.dk eller Anne Darre-Østergaard på aos@agrotech.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar