Smagsdag på Barritskov
Men hvordan ”gør” man
så lige der her med at smage. Vi smager forskellige ting forskelligt. Det som
en synes er bittert, synes en anden måske ikke smager af noget. Vi brugte derfor
en sensorisk metode, hvor man intuitivt sætter en streg på en linje ud for en
given parameter eksempelvis ”bitter”, ”parfumeret” eller ”duft”. Når man er 6
mennesker, der skal smage på i alt 33 prøver bliver der produceret en forfærdelig
masse papir, som udmundede sig i nogle rigtig fine edderkoppespind og
”bi-plots”. Her er vist resultaterne fra oregano.
Nå, og hvad betyder det
så? Ser man på edderkoppeplottet skal de læses således: de streger der er
yderst i spindet er de prøver der scorede højst på den givne parameter, fx
duft. Det vil sige, at det er den prøve, vi synes duftede mest. Det
andet koordinatsystem (bi-plots) viser hvilke prøver (blå skrift), der har mest
til fælles med en given parameter (rød skrift).
Eksempel: ”Brundby frisk” (sorten Brundby i frisk tilstand)
ligger tæt på ”Duft”. Det vil sige, at den prøve er den, vi synes, duftede mest
(havde den højeste score). Mens ”Bitter” er den parameter, der ligger
længst væk fra ”Brundby frisk”. Det vil sige, at vi synes ”Brundby
frisk” var den mindst bitre af de oreganosorter, vi smagte.
Ja, det kan man få
meget sjov ud af. Opgaven er nu at udvælge de bedste sorter. Her skal vi både
se på udbytte, om de forskellige sorter får sygdomme og smagen. Det kan jo godt
være der er en sort der har et rigtigt højt udbytte, men ikke smager
godt, er den ikke længere interessant for os.
Vil du vide mere, så kontakt enten Gitte Kjeldsen Bjørn på gkb@agrotech.dk eller Anne Darre-Østergaard
på aos@agrotech.dk
Ingen kommentarer:
Send en kommentar