fredag den 3. oktober 2014

Pebberrod

Peberrod 

I kopisamlingen på Krogerup Avlsgård i Humlebæk, har vi 11 kloner af danske gamle typer peberrod. De dyrkes med henblik på bevaring af generne. Formålet er primært at sikre en bred genmasse til eftertiden. Samtidig påtager gården sig et formidlings arbejdet, hvor disse smagsfulde typer spiller en væsentlig rolle. I de kommende måneder vil vi fortage prøve smagninger, hvor forskelligheden virkelig kommer frem.

Forskellen er dog tydelig nok i vækstsæsonen, da bladmassen er meget varierende. Generelt kan man sige at peberrod vokser som ukrudt og ikke er til at slippe af med igen. Det måtte vi sande da vores løg, delvist blev plantet hvor der var peberrod sidste år. Men mens nogle har en meget kraftig vækst af blede er ander meget mere beskedne, hvilken måske kan udnyttes hvor man ekc. har begrænset plade, som i plantekasser, krukker etc.  


Enkelte kloner er meget følsomme for rust, en svampesygdom der stopper væksten i  løbet af efteråret og begrænser udbyttet en del. Dette vil vi registrere ved den første prøve optagning her i Oktober, sammen med en smags vurdering.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar