tirsdag den 22. april 2014

Kommen - Come on

Kommen er en af de krydderurter, der indgår i projektet Fortidens Frø. Juli sidste år blev der udplantet 5 semivilde sorter på Aarstidernes gård Barritskov;
  • Kami
  • Eyrarbakki church LD0101
  • Eyrarbakki Shore MN0202
  • Vísi-Gísli SS0601
  • Videy MG090907

Eyrarbakki shore i blomst
Alle sorterne stammer fra Island og frøene er nu opbevaret i den nordiske genbank.
Kommen er en toårig plante, der tilhører skærmblomstfamilien, samme familie som persille, dild, gulerod og kørvel. Planten kan blive mellem 50 og 80 cm høj og har blade, der ligner gulerodsblade. Roden kan koges og spises som grøntsag på samme måde som persillerod, en anvendelse der ikke er udbredt i Danmark. I dansk madlavning er det derimod frøene, der har interesse og som vi især kender fra ost, bagværk og snaps.

Hvert andet år blomstrer planten, hvorefter den sætter frugter, som indeholder de eftertragtede frø.

Her på Barritskov har 3 af kommensorterne allerede fået fine cremefarvede blomster, nemlig Eyrarbakki church LD0101, Eyrarbakki Shore MN0202 og Videy MG090907. Det er tidligt, da blomstringen oftest først starter i maj måned. Ud over forskel i blomstring, kan vi også se en meget stor forskel på størrelsen af de forskellige sorter. Kami er overlegent den største, mens Vísi-Gísli SS0601 står mere beskedent i marken. Der er stadig flere måneder før frøene kan høstes, så der kan stadig ske meget. –Det bliver spændende at følge.

Kami, der allerede står stor og kraftig i marken

Kami

Ingen kommentarer:

Send en kommentar