fredag den 10. januar 2014

LØG




Vi elsker løg - løg indgår i stort set ethvert varmt måltid kloden rundt og i rigtig mange af de kolde retter. En meget vigtig grøntsag. Kartofler, gulerødder og løg: Ja, så har man til basis kosten. Sund, nærende, smags givende og ligefrem sundhedsfremmende, hvad mere kan man ønske sig?
I Fortidens frø har vi testet et par af de ældre typer af denne skønne og super sunde afgrøde. I test og dyrknins-sammenhæng er der nogle parameter der er særligt vigtige at undersøge:

Smag
Holdbarhed
-  Dyrknings sikkerhed
Udbytte
Stokløbningstendens
- Modtagelighed for svampe
Størrelse

I projektet har vi dyrket tre gamle sorter, her på Krogerup Avlsgårds økologiske jorde.

  • Zitauer Beno, 
  • Stutgarter Riessen Disco, 
  • Stutgarter Riessen Plano

Nedenfor kan du se vurderingerne:


















Smag: Aarstidernes kokke har i blindtest vurderet de tre løgsorter:

Zitauer Beno: Er et relativt sødt løg men en svar skarphed.
Zittauer Beno

Stutgarter Riessen Disco: Er meget skarp og ikke så velegnet til servering i rå tilstand, mens det er fremragende til stegning etc.
Stutgarter Riesen - Disco

Stutgarter Riessen Plano: Plano er mildere end Disco og med en sødere smag, men fortsat skarp.


Stutgarter Riesen - Plano

Holdbarhed: Her medio januar holder alle tre typer sig virkelig fint. De blev fritlagt ved 20% nedknækning at toppen og vejrede på marken til de var relativt tørre. Herefter er de opbevaret på et lade loft med god udluftning. Kun nogle få løg fra hver kasse er mugnet/tørret ind.

Dyrkningssikkerhed: De gamle sorter skilte sig ikke ud fra kontrolsorten af nyere oprindelse, mht. dyrkningssikkerhed. Et punkt hvor moder-sorter ofte er svage er på rodudvikling, da de er optimeret for max udbytte i et kemi og kunstgødet miljø. Her vil de ældre sorter ofte være at foretrække da kvælstof niveauet på en økologisk mark typisk ligger lavere og planterne derfor har brug for at afsøge et større område af jorden for at blive forsynet. Dette er ikke blevet undersøgt i 2013, men udbyttet kan give et fingerpeg.

Udbytte: De 2 Stutgarder Rissen sorter blev flotte og gav en pænt udbytte.
Udbyttet af Zitauer løgene var meget lavt, hvilken kan skyldes flere faktorer..

Stokløbning: Vi har ikke set nævneværdig tendens til stokløbning hos de tre sorter i år. Løg løber i stok, hvis det er for koldt mens de er små løg, også i perioden som stikløg er de temperatur følsomme. I dette dyrknings forløb blev frøene sået i drivhus i foråret og siden plantet ud, hvilken har giver fine resultater i sæsonen 2013.

Svampemodstandsdygtighed: Er en af de vigtige parametre, særligt ved sortsvalg til økologisk dyrkning hvor fungicider ikke benyttes. En af svampesygdommene overføres med stikløgene, som i traditionel dyrkning podes med gift inden lægning. Luftbårne svampe der angriber stængler/blade er en anden udfordring og endelig er der risiko for, at selve løget inficeres fra den angrebne top. Her er evnen til modstandsdygtighed meget vigtig. Under nedvisning er evnen til at tørre ind i stænglen, så evt. svampe ikke kan vokse ned i selve løget essentielt.
Ingen af de tre sorter virkede til at være hæmmet af rod angreb. Måske fordi de er blevet sået i potter.
Ingen af typerne var nævneværdigt angrebet på stængler i vækstsæsonen. Stutgarter Riessens evner til at tørre i bunden af stænglen, så under 1% af løgene er inficeret, målt medio Januar ved gennemskæring.

Størrelse: Særlig de to Stutgarder Riessen typer har gode egenskaber på de ovennævnte områder og har givet et fint resultat både i størrelse og udseende, mængde og holdbarhed.

Konklusion: Rent dyrkningsmæssigt virker Stutgarder Riessen typerne Palne og Disco til at fungere fint i et økologisk dyrkningssystem anno 2013. Den flade form kan måske give problemer i en mekanisk håndtering, men virker ellers meget attraktiv. Udbyttet og holdbarheden er bestemt acceptabelt for beggen typer.
På smag vinder Plano, den er lidt sød i og kan anvendes rå og tilberedt.
Hvis det er muligt at fremskaffe frø af denne type, vil vi forsøge med dyrkning af S.R. Plano til sæsonen 2014 her på Krogerup Avlsgård.

Mvh.

Henrik Helweg-Larsen, Krogerup Avlsgård i Humlebæk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar