tirsdag den 12. november 2013

Rødkål

Rødkål


I projekt 'Fortidens frø - fremtidens mad' har vi haft en hel del kåltyper til afprøvning. Spidskål og broccoli startede vi med i sommers. Radisser og majroer blev sået sent og er netop blevet høstet og smagt på. Og nu er det for alvor tid til at kigge på rødkålen. Rødkålen er nok en af de smukkeste grøntsager, vi kan dyrke i vores klima. Farvespillet på de dyb-violette voksbelagte blade og selve hovedet er meget betagende - særligt når man kommer i marken om morgenen og solen spiller i duggen.
Skærer man sådan et hoved over, afsløres et virvar af røde og hvide bånd, der ikke ses magen til hos nogen anden grøntsag. Skåret i fine stimler og tilsat lidt appelsin og valnødder har man en helt fantastisk salat af sundeste slags. Den holder 100% både til hverdag og på selveste juleaften.

Faktisk har vi kunne høste rødkål af disse sorter i flere måneder. Allerede i midten af august var de første hoveder store, og smagen er fortrinlig. I modsætning til grønkål er rødkål ikke bitter i sin ungdomstid. Det gør dem desværre lidt svære at dyrke, da kålsommerfugle jo også foretrække de mindre bitre godbidder.

I afprøvningen var der ikke meget forskel på sorterne. Vi holdt bedet dækket med insektnet fra udplantning og frem til høst. Det er ikke så kønt, men giver fantastiske kålhoveder.
Noget af det den moderne avl af rødkål har fokuseret på, er at opnå ensartethed i høsttidspunktet samt små hoveder - transport er dyrt. Vi har ikke længere tradition for at lave kæmpe portioner syltet rødkål. Det lader vi en fabrik på Samsø om, så behovet er skiftet. De gamle sorter fungerer rigtig fint rent dyrkningsmæssigt, og smagen er i top. Men de har som sagt en tendens til at blive meget store. Dette kan man naturligvis kompensere for ved at plante tættere.Vi har afprøvet 3 varianter af sorten Holdbar Amager, en gammel dansk klassiker (Holdbar Amager, Holdbar Amager Tofteø og Holdbar vinter Rovi) samt sorten Kissendrup Tagenshus.

Mvh Henrik, Krogerup Avlsgaard.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar