mandag den 17. juni 2013

Løgopformering

I projektet med de gamle sorter af løg skal vi, udover at smage på dem, også sørge for at lave frø på de 3 bedste gamle danske løgsorter. Så der bliver frø af dem til os alle, så vi kan komme til at dyrke dem igen hjemme i køkkenhaverne eller til større produktion.Løg er normalt en to-årig plante dvs. den danner selve løget det første år, og blomster, stængel og frø det andet år. I 2012 dyrkede vi mange af de gamle løgsorter i marken på Barritskov. De tre bedste sorter (Brunswiger Wimo, Zitauer Beno og Discus) blev kørt til Høje Taastrup, hvor opformeringen af løgene bliver udført af AgroTech. Her er løgene plantet i store spande i et væksthus og dækket med insektnet. Under nettet er der sat spyfluer ud, som skal stå for bestøvningen. Vi bruger spyfluer til bestøvningen, fordi de er lette at arbejde med. Desuden stikker spyfluer ikke, så det er mindre smertefuldt at arbejde i de aflukkede net.


Det er vigtigt, at de 3 sorter bliver holdt adskilt, så der ikke bliver overført pollen fra en sort til en anden. Hvis det sker, siger man at sorten er ”forurenet” dvs. at de frø, der kommer ud af det, ikke vil ligne det løg, hvorfra frøet er taget, og vi har dermed fået lavet en ”forkert” sort.

Hvis du selv vil prøve at lave frø fra løg, skal du bare tage et løg fra grønsagsskuffen og plante det. Du kan eventuelt tage et, der allerede er begyndt at spire. Det skal være ca. halvt dækket af jord, husk at bruge en stor potte, for løgplanten bliver ret stor.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar