
fredag den 7. december 2012
Sigfried Frost i Sol

lørdag den 10. november 2012
Gamle sorter på smagsløgene!


Etiketter:
Barritskov,
Besøg,
Løg,
Porre,
Projekt 1: Rødkål/majroer/radiser,
Smagning
fredag den 9. november 2012
Løgene viser sig frem
Løgene klar til at blive beset og befølt. Når de færdige løg ligger fremme tørret og afskallet, kan man rigtig se nuancerne i størrelse, form og farve.
Landkøkken i aften
I aften får vi gæster. Der er Landkøkken på Barritskov. Chris er gået i forsøget for at finde gamle sorter, der kan ses og smages. Idag bliver det noget med rødkål, løg og porrer. Rødkål og porrer er robuste grønsager. De står stadig i marken. Løgene ligger til tørring i laden.
mandag den 29. oktober 2012
LandbrugsrådgivningSyd
Så kom der lige 100 rådgivere fra Landbrugsrådgivning Syd forbi. De fik set på varerne. Det er jo fagfolk, så det blev hurtigt lidt nørdet med bladstilling, rodlængder og meget andet.
fredag den 26. oktober 2012
Kålbladegnaskeri!
Når vi har gæster i kålmarken kommer det obligatoriske spørgsmål altid: Hvordan kan I undgå at få ædt jeres kålhoveder? I min have går det altid galt!
Synderen er næsten altid kålsommerfuglens larve. Både larverne fra den store og den lille kålsommerfugl. Når de svæsver så fint rundt i haven, benytter de lige lejligheden til at lægge æg på dine kål. Af æggene kommer der sultne larver, der elsker at gnaske i kålblade.
I maj og juni er der ret få kålsommerfugle. Fra omkring Sct. Hans går det rigtig løs. Den effektive bekæmpelse hedder fiberdug eller insektnet til at dække kålen over med. Så skal man løfte nettet af og på, når man skal arbejde i kålen, men så får hovederne lov til at udvikle sig i fred og blive store og flotte. Ja, hvis der ikke lige kommer en sygdom, svamp eller et dyr forbi og ødelægger det alligevel, Men sådan er livet ude i den vilde grønsagsverden! Her i vores rødkålsparceller, synes vi det er gået ret godt i år - trods alle farerne!
Synderen er næsten altid kålsommerfuglens larve. Både larverne fra den store og den lille kålsommerfugl. Når de svæsver så fint rundt i haven, benytter de lige lejligheden til at lægge æg på dine kål. Af æggene kommer der sultne larver, der elsker at gnaske i kålblade.
Vi lægger insektnet på allerede lige efter plantning |
Af og på med nettet, hver gang vi skal arbejde i kålen |
søndag den 7. oktober 2012
Majroer på Æblets Dag
Æblets Dag på Dansk Landbrugsmuseum stod helt overvejende i æblets tegn. Der var dog en klar undtagelse. Institut for Fødevarer havde ryddet marken for Majroesorter og kørt den lange vej til Djursland, så gæsterne kunne skylle alskens æblesmage ned med en bid majroe. Og tænkt jer bare. Lans Henrik havde virkelig travlt. Der blev smagt og kommenteret i ét væk. Majroer kender folk ikke rigtig så de bliver meget overraskede over styrken i smagen og de mange forskellige varianter, der er!
torsdag den 20. september 2012
Fortids Retter
Løgsuppe på fad, Rødløgsbudding, Farserede Løg, Fyldte Løg og Linsefars stod på menuen tirsdag formiddag i Det Historiske Køkken på Dansk Landbrugsmuseum. Masser af frivillige ihærdige kogende, stegende og bagende kvinder var mødt frem for at teste historiske opskrifter på løgretter. Der blev kokkereret, tolket gotiske bogstaver og smagt i lange baner. Jeg lærte, at et 12-øres franskbrød i linsefarsopskriften fra 1914 betegnede størrelsen på brødet (tror ikke, det fåes endnu). Linsefarsen var iøvrigt helt sublim!!! Kronen på værket var, at vi om eftermiddagen måtte slide os igennem endnu en smagning af 6 forskellige typer æbledessert. Jeg valgte at tage noget let til aftensmad den dag.
onsdag den 5. september 2012
Hvordan smager gamle radissesorter?
Så er der gjort klar til at vi det vil sige hele flokken på Krogerup, skal smage på de gamle sorter af radisser.
Friske radisser høstet 6 uger efter såning |
Radisserne er linet up til at smage på. Hele personalet fik en stemmeseddel og så en tur igennem de 5 forskellige gamle sorter. Der blev tænkt og tygget og tænkt. Og som altid er der ikke noget entydig enighed. Fordi vores smag er forskellige. Vi har forskellige evner og forskellige præferancer. Når det så er sagt er der meget der tyder på, at folk som flest bedst kan li' en mild radisse, mens et mindretal gerne vil ha' den ægte vare, d.v.s. den radisse der har krudt og kraft og smager igennem.
Med andre ord må dette vel være en bekræftelse på at dette dømmeri, som har tilbøjelighed til at der skal være en vinder, skal erstattes af en fremhævelse af egenskaber. Og ingen tvivl om at en radisse ikke skal være en radisse. Når den skal på en sommersalat med rygeosten skal den 'smage igennem'. og skal den i salatskålen skal den spille med i det grønnes fine nuancer og være mild - eksempelvis.
Her er bedømmelsen, som viser at Halvlag Hvidspidset Vidan og Halvlang Skarlagen Hvidspidset faldt i flests smag.
Halvlang hvidspidset Vidan | 5 | 2 |
Halvlang skarlagen hvidspidset 393 | 8 | 3 |
Københavns Torve 9, Toftø | 2 | 8 |
Saxo Korto | 1 | 8 |
Runo | 4 | 4 |
tirsdag den 4. september 2012
ENGLEDANS
søndag den 2. september 2012
Det Historiske Køkken på Høstmarked
Etiketter:
Besøg,
Dansk Landbrugsmuseum,
Løg,
Smagning
Så er der Høstmarked i Barrit
Porrerne beskues. Der er både sommer- og vintersorter |
Løgene er taget op og lagt til vejring. |
torsdag den 16. august 2012
Rødkålsforskel
Svært at være ukrudt |
Sikke nogen blade |
tirsdag den 14. august 2012
Frø fra fortiden - mad til fremtiden
Hver gang vi parrer os, blander vi gener. Vel at mærke, når der kommer afkom ud af det. Sådan er det også med planterne. Jeg er ikke helt sikker på, om de også har et sexliv knyttet hertil, men en eller anden slags drifter er der i hvert fald tale om. Hele deres liv er nøje gearet mod ét mål, nemlig at forplante sig.
Denne genetiske blandingsmetode har bønder, gartnere og koner siden oldtiden udnyttet ved at udvælge frø af de bedste, mest robuste og velsmagende planter. På denne måder er der skabt det rige genetiske arvemateriale, som vi kalder kulturplanterne. Heriblandt findes stort set alle de afgrøder, der brødføder os.
Kulturplanterne er ofte noget anderledes end deres vilde slægtning. De er udvalgt efter deres evne til at have store eller velsmagende frugter med en bestemt smuk farve. Tænk for eksempel på de farvede gulerødder, vi jævnligt kommer i kassen.
Moderne planteforædling har de sidste 100 år oprettet en række genveje udenom den naturlige mangfoldige måde at forplante sig på, så gener nu plukkes ud og duplikeres lige som, man vil have det. En stor del af arbejdet foregår i laboratorier. Her dannes kloner og hybrider, der er helt renset for seksualitet. De formerer sig ikke og stopper dermed udviklingen med at blande generne. Eller i moderne biologsprog: Vi får mindre biodiversitet. For at bevare biodiversiteten i vores kulturplanter søger Genbanken NordGen at indsamle og bevare gamle tidligere brugte sorter af kulturplanterne for at bevare den diversitet, der gennem årtusinder er skabt.
På Aarstidernes gårde dyrker vi i år gamle sorter i samarbejde med forskere og museer, for at bevare og afprøve de gamle sorter, specielt med henblik på at se deres dyrkningsevner i økologisk dyrkning. Vi afprøver sorter af Rødkål, majroer, radiser, jordskokker, peberrod, løg og porrer. Samlet set næsten hundrede forskellige sorter. Alle sammen er sorter, der tidligere er blevet dyrket forskellige steder i Danmark fra 1940´erne og fremefter.
De næste måneder står de allerflottest og kan ses på 2 af vores Høstmarkeder samt hos vores samarbejdspartner, Institut for Havebrug.
Datoerne er
Høstmarked på Krogerup Avlsgaard, 1. og 2. september kl. 10 – 16.
• Jordskok og Peberrod (2012 – 2014)
• Rødkål, majroer og radisser (2012 – 2013)
• Løg og Porrer (2013 – 2014)
Høstmarked på Barritskov, 2. september kl. 10 – 15.
• Rødkål, majroer og radisser (2012 – 2013)
• Løg og Porrer (2012 – 2014)
Åbent-Hus,4. september kl. 13. Forskningscenter Årslev, Kristinebjergvej 10, 5792 Årslev
• Rødkål, majroer og radisser
• Jordskok og peberrod
Husk notesblokken: Måske finder du lige den sort, du ønsker til din have!
torsdag den 12. juli 2012
Jordskokkerne
Jordskokkerne er ved at tage form. De er ved at vokse godt
til. Her i 2. halvår vil de virkelig vise, hvad de duer og vil blive endnu
højere. Selvom det jo er roden, vi egentlig bruger til noget!
Selvbetjening
Selvbetjening i forsøgsmarken på Krogerup Avlsgaard! Landmanden er taget nogle uger på ferie, men inden ferien fik han lavet nogle oplysende plancher, så du selv kan orientere dig om Jordskokker og Peberrod og arbejdet med at vedligeholde vores genetiske arv.
Peberroden
Peberroden er ikke helt så kraftig som jordskok, men bladene er også begyndt at fylde noget. De kan dog stadig ikke dække for ukrudtet, så vi skal vist i gang med at luge igen!
Lokkemad: Grønt er godt for øjet
Jordskokker er da en utrolig plante. På Krogerup har vi et område hvor de står år efter år. Planterne bliver lige flotte, men skal der produceres knolde, er det bedst at lægge stykket om. Billedet skjuler, at vi tramper et gangsystem som en labyrint, så alle de mange børn, der kommer til Haver til Maver eller er gæster, kan få sig en på opleveren. Så kan forældrende passende gå tur lige bagved og se alle de fantastiske gamle sorter i vores genresseourceprojekt.
mandag den 2. juli 2012
26 sorter
Porrerne er plantet for godt 2 uger siden. De er stadig ved
at komme sig. Det tager tid for en lille porreplante at vokse ny rødder og få
etableret sig i jorden, så den kan begynde at vokse og blive stor og flot. Så
lidt ynkelige ser de stadig ud, men bare vent til vi kommer tilbage om nogle
uger, så er der fuld fart på dem igen. Der er plantet 26 sorter af porrer, så
det fylder rigtig mange meter!
Rugbrødskraft
Rugbrødskraft – At dyrke små stykker med historiske
løgsorter er ikke sotrdrift. Hver parcel har 3 rækker, der hver er 2,5 m lange.
Så kommer der et skilt og ennyt stykke med en ny løgsort. Så vi har valgt den halvmekaniserede
udgave uden traktor. I stedet har vi spændt Chris for en let og
håndterbar håndholdt radrenser, der klarer al ukrudtet mellem rækkerne. Se lige
hans flotte sommermuskler!
En kraftig løgplante
I dag er Chris i marken for at checke for løgskimmel. Vejret har været varmt og fugtigt med tordenbyger de sidste dage. Det er fuldkommen perfekte forhold for udvikling af svampe. Men heldigvis er løgskimmelen ikke kommet endnu. På billedet ser vi Sorten Rondex, som har haft en lav fremspiring, men til gengæld har vist sig at være en af de kraftige af løgplanterne.
fredag den 15. juni 2012
Marken i forsommerdragt
onsdag den 30. maj 2012
Afrika i marken
25 repræsentanter for 9 afrikanske landes landbrugsorganisationer kom i marken på deres besøg hos Aarstiderne. Der var flere i jakkesæt, men også praktikere imellem. Den ene var faktisk så praktisk at han straks gik i gang med at luge, da han kunne se, at der stadig var ukrudt tilbage. Kan man kalde det for omvendt Ulandsbistand? Snakken om genressourcer er meget genkendelig for afrikanerne, der ofte oplever, at de sorter og arter de har dyrket i generationer pludselig forsvinder fra markedet og erstattes af sorter tilpasset helt andre regioner. Så det fik vi os en god snak om. Dog mest på Swahili!
tirsdag den 8. maj 2012
DANIDA-kursus
Hvert år afholdes en række landbrugskurser af DANIDA, hvor folk især fra Afrika + nogle fra Asien lærer nyt om landbrug i landbrugslandet Danmark. Det er ved at være en tradition at de kommer forbi Aarstiderne og hører lidt om kasserne. I år kom de også ud i løgmarken. Den her problemstilling med genressourcer bliver de meget optagede af. Det har de også nært inde på livet med de voldsomme forandringer, der sker i deres hjemlande.
torsdag den 3. maj 2012
Løgplantning
Nu er det blevet maj og løgplanterne er efter afhærdning klar til at blive plantet. På Barritskov har vi en god og frugtbar lerjord. Parcellerne fik i efteråret det der svarer til 30 tons/ha økologiske dybstrøelse fra en studebedrift.
Sorter Vertus Verton, Runsburger Rima og Lida spirede så dårligt, at de ikke kan blive plantet ud i forsøgs- parcellerne. Vi er således nede på 14 sorter. Vi planter 2 gentagelser for alle sorter undtagen OWA og TROKO, hvor der kun er planter nok til en gentagelse.
Chris får hjælp fra Frank til at plante løgene ud. Det foregår med håndkraft- så det er rart at være to. De to løgplantemænd har valgt en smuk dag, men fortæller at den føles laaaang med numsen op og hoved ned.
Prøv lige at se- snor lige rækker...

Vi er heldige, for plantningstidspunktet er helt perfekt: Jordens overflade er lidt tør, men kun et par cm længere nede, er jorden fugtig.
Uuuupps! Her sidst på dagen begynder løgplanterne at hænge lidt med mulen, så nu er det tid til at give dem en god tur med vandingsanlægget. Og ifølge vejrguderne skulle vi få regn i morgen tidlig. Det ville da være fantastisk! Men for en sikkerheds skyld, sørger Chris og Frank at slutte dagen af med en regndans..

Vandingsanlægget kører (med regnbue i baggrunden- naturligvis!)
Sorter Vertus Verton, Runsburger Rima og Lida spirede så dårligt, at de ikke kan blive plantet ud i forsøgs- parcellerne. Vi er således nede på 14 sorter. Vi planter 2 gentagelser for alle sorter undtagen OWA og TROKO, hvor der kun er planter nok til en gentagelse.
Chris får hjælp fra Frank til at plante løgene ud. Det foregår med håndkraft- så det er rart at være to. De to løgplantemænd har valgt en smuk dag, men fortæller at den føles laaaang med numsen op og hoved ned.
Prøv lige at se- snor lige rækker...

Vi er heldige, for plantningstidspunktet er helt perfekt: Jordens overflade er lidt tør, men kun et par cm længere nede, er jorden fugtig.
Uuuupps! Her sidst på dagen begynder løgplanterne at hænge lidt med mulen, så nu er det tid til at give dem en god tur med vandingsanlægget. Og ifølge vejrguderne skulle vi få regn i morgen tidlig. Det ville da være fantastisk! Men for en sikkerheds skyld, sørger Chris og Frank at slutte dagen af med en regndans..

Vandingsanlægget kører (med regnbue i baggrunden- naturligvis!)
mandag den 30. april 2012
fredag den 27. april 2012
Kassevis af jordskokker
Jordskokker til demo. Knoldene ligger ovenpå jorden og venter på at blive 'begravet' |
Det er forår og jordskokkeknoldene skal i jorden. Vi har lagt nogle få knolde af hver sort i de store kasser, så vi kan flytte rundt på dem og bruge dem hen over sæsonen som dejlig udstilling. Og så er der navne på og til foråret 2013 bliver de anvendt som nyt læggemateriale.
onsdag den 25. april 2012
Rødkål Småplanter
Det er utroligt hvilken forskel lidt mere lys og varm kan gør for rødkålens liv. Jeg glæder mig hver gang, jeg ser ind i drivhuset og ser rødkålen. Under væksten har jeg givet dem lidt tangekstrakt i vandet. Vi arbejder med ret små mængder af frø, 100 stk. for hver sort og for Kissendrup Tagenshus har vi kun fået 50 stk. Holdbar Vinter Rodan er spiret mindre godt end de andre og dens tilvækst halter også bag efter. Jeg glemte at tage et foto af Kissendrup Tagenshus.
onsdag den 18. april 2012
Knolden lægges
Jordskokken på vej i jorden. Det ser underligt ud, for mærkeligt nok er noget af det vanskeligste at fotografere, ja det er faktisk jord! |
lørdag den 14. april 2012
Løg til afhærdning
Tid til afhærdning! Vi har besluttet os for, at det nu er blevet tid til, at planterne skal forberedes til udplantning. Man siger ”at de skal afhærdes”. Det betyder kort sagt, at de i deres nuværende bakker bliver flyttet udenfor, så de kan vænne sig til vind og vejr, inden de bliver plantet ud på marken.
Det er vigtigt at lave denne mellemstation inden planterne bliver plantet ud i jord. For i drivhuset er planterne beskyttede for vinden, solen og kulden. På den måde bliver de forkælede i et varmt og fugtigt miljø. Det kan fx skabe gode betingeler for svampesygdomme.
Når løgplanterne vokser op indenfor, bliver deres blade bløde, fordi vinden ikke er til stede. De små puds mangler ganske enkelt ryggrad!

Så der er mange gode grunde til at sende løgplanterne ud i det barske danske forårsvejr til afhærdning. Og det gør vi så- ud med dem, til afhærdning inden de bliver plantet ud i forsøgsparcellerne i marken.
På fotoet til højre kan du se løgplanterne, som lige er sat udenfor.
Løgplanterne er ikke flyttet langt væk- faktisk har vi sat dem lige ude foran drivhuset. De er sat et sted hvor løgplanterne får læ fra 3 sider. Alligevel er det tydeligt at se på fotoet nedenfor, at bladene ligger ned, efter det første vindpust er suset igennem bladene...
Det er vigtigt at lave denne mellemstation inden planterne bliver plantet ud i jord. For i drivhuset er planterne beskyttede for vinden, solen og kulden. På den måde bliver de forkælede i et varmt og fugtigt miljø. Det kan fx skabe gode betingeler for svampesygdomme.
Når løgplanterne vokser op indenfor, bliver deres blade bløde, fordi vinden ikke er til stede. De små puds mangler ganske enkelt ryggrad!

Så der er mange gode grunde til at sende løgplanterne ud i det barske danske forårsvejr til afhærdning. Og det gør vi så- ud med dem, til afhærdning inden de bliver plantet ud i forsøgsparcellerne i marken.
På fotoet til højre kan du se løgplanterne, som lige er sat udenfor.
Løgplanterne er ikke flyttet langt væk- faktisk har vi sat dem lige ude foran drivhuset. De er sat et sted hvor løgplanterne får læ fra 3 sider. Alligevel er det tydeligt at se på fotoet nedenfor, at bladene ligger ned, efter det første vindpust er suset igennem bladene...

fredag den 13. april 2012
Løgsmåplanter i drivhuset
Så sker der virkelig noget!
Sikke en masse klorofyl der pludselig er kommet i vores drivhus på Barritskov, på bare 1 mdr. og 4 dage… det er da imponerende!
Smuk udsigt ud over alle vores teenage- løgplanter:
Når vi bevæger os ned på det mere detaljerede plan, er det tydeligt, at nogle sorter ser rigtig godt ud mens er faldet knap så godt ud. Det kommer ikke som nogen overraskelse, da vi jo kendte spiringsprocenten inden vi såede. På de to fotos nedenfor, kan du tydeligt se forskellen mellem en vellykket og en mislykket "løgkultur".
Sorten Rijnsburger Rima havde en spiringsprocent på kun 32, hvilket er meget lavt. Det forklarer, hvorfor her er så få løg spiret frem.
Ingen af sorter vise tegn på sygdom. Frem til nu, har løgene ikke været udenfor en dør! Men snart skal de ud og møde den virkelige verden- en verden med masser af lys, luft, jord osv. Måske i morgen….
Drivhuset er opvarmet endnu og blæseren tændt.
Sikke en masse klorofyl der pludselig er kommet i vores drivhus på Barritskov, på bare 1 mdr. og 4 dage… det er da imponerende!
Smuk udsigt ud over alle vores teenage- løgplanter:
Når vi bevæger os ned på det mere detaljerede plan, er det tydeligt, at nogle sorter ser rigtig godt ud mens er faldet knap så godt ud. Det kommer ikke som nogen overraskelse, da vi jo kendte spiringsprocenten inden vi såede. På de to fotos nedenfor, kan du tydeligt se forskellen mellem en vellykket og en mislykket "løgkultur".
Sorten Rijnsburger Rima havde en spiringsprocent på kun 32, hvilket er meget lavt. Det forklarer, hvorfor her er så få løg spiret frem.
Ingen af sorter vise tegn på sygdom. Frem til nu, har løgene ikke været udenfor en dør! Men snart skal de ud og møde den virkelige verden- en verden med masser af lys, luft, jord osv. Måske i morgen….
Drivhuset er opvarmet endnu og blæseren tændt.
Abonner på:
Opslag (Atom)