mandag den 18. august 2014

Opformering af kål - hvordan fungerer det?


Hos Aarstiderne på Barritskov bliver der i samarbejde med Agrotech arbejdet med opformering af kål, hvor vi arbejder med hvidkål og spidskål. I dag kom vi til det punkt i opformeringsprocessen, der hedder høst af spidskål - nærmere bestemt sorten Winningstädter Wirius. Samme metode kan bruges til alle hovedkål. 

Her på Barritskov synes vi selv, at hele denne opformingsproces og metoderne , vi benytter, er vældig interessante. Derfor giver vi her et kort overblik over, hvordan opformeringsprocessen forløber.  
 
Rækker af spidskål, sort: Winningstädter wirius
For de fleste kåltypers vedkommende tager det 2 sæsoner at producere frø. Opformeringen af frø fra kålplanter er derfor en omfattende proces.

Punkt 1 - Såning: frøene sås ud i potter i væksthuset i maj måned

Punkt 2 - Udplantning: de små kålplanter plantes ud på friland i juni måned 

Punkt 3 - Dyrkning: kålene udvikler sig i marken på friland, fra de udplantes, til de høstes

Punkt 4 - Høst og selektion: tidspunkt for høst afhænger af vejr og vind i dyrkningspsæsonen. Med det vejr, vi har haft i år, med masser af sol, høster vi tidligere end normalt. Kålhovederne ses igennem for skader, misdannelser og modenhed.
Når kålhovederne høstes, sker det ved, at de skæres fra, så rodstokken står tilbage. Det gøres, så rodstokkene kan danne sideskud.

Punkt 5 - Tage stiklinger: sideskud på rodstokkene høstes inden den første nattefrost, og senest d. 10 oktober. 

Kålhovedet er fjernet fra rodstokken
 Punkt 6 - Rodning af stikling: Stiklingerne rodes i 10 cm potter, dækkes med et plastdække og opbevares i et væksthus.

Punkt 7 - Vernalisering: stiklinger skal udsættes for kulde, før går i blomst, derfor gennemgår de rodede stiklinger en vernalisering (kuldebehandling) på 12 uger. Det foregår i et klimakammer med lys og 5 graders varme. Jo længere vernaliseringsperioden er, desto hurtigere vil planten blomstre, når den udsættes for højere temperaturer, og den vil også få et større antal blomster.

Punkt 8 - Udplantning i væksthus: planterne udplantes i 10 L potter.

Punkt 9 - Bestøvning: planterne isoleres fra hinanden for at undgå krydsbestøvning med andre sorter. Bestøvningen foretages kun på planter med blomst, og kan udføres med forskellige typer af insekter. I vores tilfælde bruges humlebier.

Rodstokken står tilbage i marken, klar til at danne sideskud.
Punkt 10 - Frømodning: her skal man være opmærksom. Frøene ændrer farve gennem hele modningen. Den brune farve bliver mørkere, og de bliver også tørre. Under modning danner frøene en"madpakke", frøhviden, som består af en blanding af kulhydrater, proteiner og fedt. "Madpakken" skal bruges til frøets spiring. 

Punkt 11 - Frøhøst: for at få et godt høst resultat, må man høste på det rette modningsstadie. Ikke for tidligt, ikke for sent. Venter man for længe med at høster risikerer man at frøene spredes, er man derimod for hurtig til at høste risikerer man, at frøene ikke er færdigudviklede. De høstparate frø skal have en brun farve og være let tørre.

Flotte spidskål, frisk fra marken
 Gennem en sådan opformering, dannes der ud fra blot en kålplante grundlag for udvikling af mange, mange, mange flere kålplanter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar