mandag den 13. maj 2013

Rødkål plantning

Mange af os kender den følelse det giver, at gå i havecentret og købe frø til køkkenhaven. Man ser på billedet på posen og begynder allerede, at glæde sig til at kunne høste grøntsagerne - selve frøene fylder ikke så meget. Forestil dig så, at du står med en pose frø - unikke frø - som der kun findes ganske få af. Når så frøene tilmed er af en ældre linjer af danske rødkål, som kan spores tilbage til dem, som vores slægtninge har dyrket før os - så bliver begejstringen over frøene pludselig mere nærværende.

Denne følelse stod vi med den 26. marts i år. Mens der stadig lå sne udenfor, gik vi i gang med at så frøene i en opvarmede plasttunnel. Frøene blev sået i et beskyttet miljø, da det jo var vigtig at spiringen blev så optimal som mulig - vi kunne jo ikke bare købe flere frø i havecentret. Man kan sige at vi kun havde "et skud i bøssen". Frøene blev sået enkeltvis i små jordpotter - 4 x 4 cm - hvorefter de skulle vokse sig store nok til at kunne plantes ud på friland.

9. maj 2013 - Det var blevet rigtig forår, solen stod høj på himlen og Chris, Franc og Jørgen er klar - solbriller og korte ærmer - og så var det tilmed Kristi himmelfartsdag. Tid til at plante rødkål. Både under såning, men også her under plantningen, er det vigtig at holde de forskellige sorter 100% adskilt, eller giver projektet ingen mening. Derfor foregår plantning i et nøje planlagt system, så man ved hvor de enkelt sorter står, med en klar adskilles af sorterne. Alt bliver tastet i computeren, plantningen foregår i helt lige rækker, tilmed er der streger på "plante-lægten" så afstanden også er ensartet.

Det er åbenlyst for en hver at der skal være styr på processerne når der arbejdes med et gen-ressource projekt. Men når man så hører navnene på de forskellige sorte, forstår man det endnu bedre - Holdbar Amager, Kissendrup Tagenshus, Holdbar Vinter Rovi & Holdbar Amager Toftø - de fortjener simpelthen respekt !

1 kommentar:

  1. Kan man plante og få kål på roden af et rødkål? Jeg tog 1/3 del stort rødkål ud af køleskabet i sidste uge. Skar lidt af stokken inden brug. Så der sad små spirer på. Lavede en potte med jord og lagde den der i. Efter 3 dage begyndte der at komme nye planter op langs siden. Nu spørger jeg kan der komme rødkål på hvis de bliver plantet i haven? Og hvis jeg kan hvordan gør jeg det. Hele roden samme i jord eller prøve at se om de hver i sær har rødder og kan plantes enkeltvis??? Hilsen Evy

    SvarSlet